Охорона праці та безпека життєдіяльності у ЗДО. Пам’ятка.

 

 

 

Територію закладу дошкільної освіти слід щодня прибирати до приходу вихованців. Улітку поливати водою траву, квіти, чагарники, доріжки. Взимку очищати від снігу й льоду, посипати піском ігрові майданчики, доріжки, щаблі сходів.

 

Навчання працівників із питань охорони праці та безпеки життєдіяльності проводять раз на три роки. Посадові особи та працівники закладу дошкільної освіти проходять навчання і перевірку знань безпосередньо в закладі освіти за місцем роботи обсягом не менше 20 годин.
Усі працівники закладу дошкільної освіти мають пройти навчання і перевірку знань з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності.
Для педагогічних працівників розробляють посадові інструкції з блоком питань з охорони праці, безпеки життєдіяльності.

Інструктажі проводять за інструкціями, що діють у закладі освіти.

 

Працівники закладу дошкільної освіти мають:

  • знати правила поведінки у небезпечних ситуаціях,
  • вміти надавати першу домедичну допомогу,
  • визначати фактори можливого ризику в довкіллі.

Усі працівники закладу дошкільної освіти несуть відповідальність у встановленому чинним законодавством порядку за виконання посадових інструкцій, зокрема з питань з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

 

Вихователь до початку трудової діяльності має оглянути ігрову, туалетну кімнати та спальні. Про всі виявлені несправності меблів, обладнання або приміщень слід негайно повідомити завідувачу господарством або керівнику закладу.
Не можна приймати дітей у неперевіреному приміщенні.

У разі виявлення травмонебезпечних будівель, явищ, меблів або обладнання, які вихователь або інший педагогічний працівник не здатний усунути самостійно, слід вжити екстрених заходів та не пускати дітей до травмонебезпечного місця або обладнання.

Якщо педагогічний працівник виявить на майданчику закладу скло, пляшки, шприци, палиці або інші небезпечні предмети, він має негайно акуратно прибрати їх із території або повідомити двірнику та переконатися в очищенні ділянки.

 

Шафи, полиці, піаніно або фортепіано, дзеркала, підставки для рослин мають бути міцно закріплені. Суворо заборонено вбивати гачки, цвяхи на рівні зросту дітей.
Канцелярські кнопки, скріпки, швейні голки, шпильки педагогічні працівники мають зберігати в недоступному для дітей місці. Користуватися голками і ножицями діти можуть тільки під наглядом вихователя.
Не можна у присутності дітей користуватися електроприладами: чайниками, електричними кип’ятильниками, прасками тощо.

Педагогічні працівники закладу мають утримувати робоче місце у чистоті.

Вихід із приміщення групового осередку не можна захаращувати, він має бути завжди вільним для можливої екстреної евакуації у разі надзвичайної ситуації.

 

Привівши дітей до закладу, батьки зобов’язані передавати дитину вихователеві. Ввечері вихователь передає дитину тільки батькам, законним представникам дитини, або дорослим родичам старше 16 років — на письмове прохання батьків.

На прогулянку вихователь забирає і виходить на майданчик із дітьми, які першими одяглися, а решту дітей виводить на майданчик помічник вихователя.

Під час перебування дітей на території працівники мають пильно стежити за тим, аби діти не виходили за межі закладу дошкільної освіти, не зривали отруйних рослин, ягід, грибів, трави тощо.

 

Під час прогулянки вихователь має тримати в полі зору всіх дітей.

Повертаючись із прогулянки, вихователь має перевірити, чи всі діти присутні, вишикувати їх парами в колону. Під час руху вихователь йде поруч із дітьми в кінці колони, в першій парі ставить найорганізованіших вихованців.
Дітей до трьох років супроводжує на прогулянку і під час повернення з прогулянки помічник вихователя. Один із дорослих має йти в кінці колони, стежачи, щоб діти не відставали та не відходили.

 

Плануючи екскурсію чи прогулянку за межі закладу дошкільної освіти вихователь зобов’язаний:

  • завчасно оглянути місце;
  • повідомити адміністрацію закладу, вказавши кількість дітей, яких він бере з собою.

Виводити дітей за межі закладу можна тільки в супроводі дорослих — не менше двох.

Дітей, які не можуть з тих чи тих причин виходити за межі закладу, за розпорядженням керівника передають в іншу групу.

Вихователі мають суворо дотримуватися правил дорожнього руху, переходячи з дітьми через вулицю. У великих містах слід уникати прогулянок вулицею з інтенсивним рухом.

 

Примітка. Пам’ятка підготовлена згідно з вимогами листа МОН «Щодо організації роботи та дотримання вимог з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності у закладах дошкільної освіти» від 14.02.2019 № 1/11-1491.