Здорову дитину змушувати займатися фізкультурою не потрібно – йому самому потрібно рухатися. Тому він охоче виконує всі завдання. Не потрібно примушувати дитину до виконання того чи іншого руху. Діти 3-х років ще не відчувають потреби вчитися в буквальному сенсі слова. Ось чому заняття повинні проходити у вигляді гри. Залучати дитину в нові ігри і забави потрібно поступово, систематично повторюючи їх, щоб дитина закріпив вивчені руху. Буде чудово, якщо ви похваліть дитину: будете здивовані тому, який він міцний, спритний, сильний, скільки він уже вміє.

Сформувати у дитини інтерес до занять також допоможе показ його вмінь перед іншими вашій членами сім’ї або ж його однолітками. Таким чином, поступово у дитини розвивається впевненість у своїх силах і прагнення займатися далі, освоюючи нові, більш складні рухи та ігри.

Якщо у вашої дитини відсутнє бажання займатися, слід проаналізувати причини такого негативного ставлення до занять для того, щоб в наслідок створювати більш сприятливі умови. Стимулом для дітей, крім похвали і заохочення, можуть служити і переконливі пояснення причини того, чому так необхідні заняття фізкультурою.

Активний інтерес до занять фізкультурою пробуджують у дітей різні іграшки і предмети, які є в будинку (м’ячі, обручі, кола, кеглі, скакалки, кубики, а також санки, лижі, надувні іграшки, гойдалки, драбинки). Діти, які не мають таких іграшок, мають, звичайно, менший руховий досвід, ось чому вони менш спритні і моторні, менш рухливі і сміливі, у них спостерігається уповільнена реакція. Дитині просто необхідно дати можливість що-небудь катати, брати предмети різних величин, форми і кольору, безпечно лазити, підніматися по сходах, кидати, гойдатися і т. П.

Звичайно, не у всіх сучасних квартирах є умови для повноцінного рухового розвитку дитини, тому батькам слід створити ці необхідні умови на вулиці, купувати іграшки, які безпосередньо спонукають дітей до руху.

Пам’ятайте: чим більше дитина буде радіти руху і перебування на природі, тим краще він буде підготовлений до самостійного життя.