Гельмінтози на сьогоднішній день залишаються найбільше розповсюдженими паразитарними хворобами людини та мають велике значення, особливо у дітей.

Частіше гельмінтози зустрічаються в дитячому віці. Цьому сприяють широка розповсюдженість репродуктивного матеріалу паразитів (яйця, цисти, личинки) в навколишньому середовищі та недостатній розвиток у дітей гігієнічних навиків, перебування в дошкільних та шкільних закладах та інші.

Серед всіх гельмінтних інвазій переважають ентеробіоз, аскаридоз та лямбліоз, рідше зустрічаються трихоцефальоз, токсокароз, опісторхоз та стронгілоідоз.

Запідозрити у дитини глистну інвазію можна за наявності періодичної нудоти, блювоти, раптового зниження або вибірковості апетиту, чергування проносів та закрепів, нез”ясованої анемії, іноді психоемоційних порушень (хронічна втомлюваність, дратівливість). В такому випадку краще звернутись до лікаря, який оцінивши клінічні дані, можливо призначить обстеження на гельмінти.

Гельмінти, паразитуючі в кишечнику, виявляють за допомогою дослідження калу: копрограма, аналіз калу на яйця гельмінтів та найпростіші, зшкребок на ентеробіоз, де виявляють яйця, цисти, личинки паразитів.

Імунологічні аналізи крові дають можливість виявити наявність антитіл до гельмінтів.

Імуноферментний аналіз має високу чутливість та специфічність, яка складає 90%. ,але можливо виявити тільки антитіла до паразитів (тобто можливо гельмінтів вже немає, а антитіла залишились або гельмінти є, а антитіла ще не сформовані)

Лікування гельмінтозу не є загальним та легким, адже для окремого гельмінта дієві різні медикаментозні препарати, а в деяких випадках курс лікування необхідно повторити через декілька тижнів. Тому приймати ліки самостійно не слід. Лікування призначає лікар.

Дуже важливо дотримуватись правил особистої гігієни – регулярно мити руки, особливо після повернення з вулиці, ретельно мити руки перед їжей, дотримуватись гігієни нігтів та тіла. Потрібно ретельно обробляти та правильно готувати продукти харчування. Слід регулярно проводити дегельмінтізацію домашніх тварин.