Якщо дитині жарко…

Взимку ми чекаємо літо, а влітку все частіше згадуємо про зиму. І не дивно! Літо в останній час не те, що радує своїм сонечком, а часом приводить в жах нестерпною спекою. Як врятувати себе від спеки думає кожен, але як врятувати від спеки свого малюка – це питання є найбільш хвилюючим для будь-яких батьків. Адже перегрів не менше небезпечний, ніж переохолодження.

Спробуємо дати Вам декілька простих рекомендацій, які допоможуть знайти вихід батькам, якщо дитині жарко.

Збираючись на прогулянку, у дитини (незалежно від його віку) повинен бути головний убір, але тільки світлого кольору і з натуральних тканин. Те ж саме стосується і одягу, в якій малюк буде на вулиці або в будинку. Лляні, бавовняні платтячка, маєчки або шортики краще пропускають повітря і запобігають появі пітниці (а в будинку малюк взагалі може гуляти в одних трусиках і без шкарпеток). У спекотні дні не варто грати в активні ігри, тренувати вестибулярний апарат у дітей.

Виходити на вулицю жарким літом бажано тільки до 11 години ранку і після 16 годин дня. Перебувати на вулиці в інший час не рекомендується навіть дорослим, так як сонце в цю пору стає особливо безжалісним до нашої шкіри.

Не потрібно чекати, коли дитина сама повідомить вам, що їй жарко. Іноді маленькі діти так заграються в пісочниці, що навіть не помічають палючих променів сонця, і ситуація може стати небезпечною. Якщо ви помітили, що у дитини стали вологими волосся, спітнів лоб, почервоніло обличчя і інші ділянки шкіри, то негайно йдіть в тінь, а найкраще додому. Малюка необхідно роздягнути, зробити обтирання вологим рушником і дати попити води. Але ні в якому разі не влаштовуйте йому рятівний прохолодний душ. Перегріте тіло отримає стрес, а це вірний шлях до різних простудних захворювань. Також не варто тут же включати кондиціонер і направляти потік повітря на дитину.

У спекотні дні дуже хочеться пити, і наші діти не виняток. Вони можуть нескінченно прикладатися до пляшки або до баночці з соком. Тут також необхідний контроль батьків. Те, що рідина є порятунком у спеку, це так, але при правильному її вживанні. В іншому випадку з надмірною її кількістю нирки можуть не впоратися, і з’явиться набряклість. Пити соки, воду, дитячі молочні суміші, компот із сухофруктів, остиглий чай (але тільки не солодку газовану воду) треба дозовано: десь по півсклянки щогодини, а під час їжі можна і більше.

Часто наші квартири є справжніми теплицями, що призводить до бажання переселитися у ванну під холодний душ. Але нашим діткам таким чином не допоможеш. У цьому випадку необхідно знайти для малюка найпрохолодніше місце для ігор, періодично провітрюючи кімнату або включати кондиціонер. Багато батьків дозволяють своїм дітям грати при відкритих кватирках або вікнах. У цьому випадку потрібно стежити, щоб дитина не потрапляла в зону протягів, а також була привчена до таких видів «повітряних ванн», інакше не уникнути плачевних наслідків. Ці моменти стосуються і сплячої дитини.

Також можна купити для малюка дитячий басейн, це дозволить їй отримати додаткову прохолоду, плескаючись у водичці або навіть купаючись у ній. Звичайно, розміри квартир не завжди дозволяють зробити таку вільність. Але навіть звичайному тазику з водою ваша дитина буде невимовно рада. І забудьте в цей момент про порядок у кімнаті, ви теж багато чого віддали б за насолоду прохолодою.