Консультація для вихователів

 

Ворожнеча в батьківських чатах: реагуємо за правилами

Олена Мойзріст: науковий співробітник Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України.

Час від часу люди починають використовувати профільні чати не за призначенням: шукають правих та винних; обговорюють далекі від завдань чату теми; флудять, тобто пересилають відео та картинки, віршовані привітання, анекдоти, сенсаційні повідомлення, повідомлення-попередження, докладно, багатослівно викладають свою позицію з приводу. За таких обставин імовірність конфліктів зростає лавиноподібно. Ризик конфліктів особливо великий, коли через суспільно значущі події люди прагнуть транслювати свої думки, а деякі несвідомо чи свідомо прагнуть хайпу, відгуків.

Флуд — повідомлення, які не належать до теми спілкування, він заважає нормальному перебігу розмови та відволікає. Флуд — не спілкування і не просвітництво. Флуд неприпустимий у діловому спілкуванні.

 

Хайп (від англ. Hype — «галас») — агресивна і нав’язлива реклама, за допомогою якої формують переваги споживача. Також у соціальних мережах, словом «хайп» називають будь-який ажіотаж, створений не рекламними агентами, а звичайними людьми.

 

Як уникнути конфліктів

Для того щоб налагодити безпроблемне спілкування в батьківських чатах, насамперед варто ознайомити учасників з провідним правилом взаємодії у месенджерах та соцмережах.

«Чати призначені, щоб інформувати батьків про події та факти, які безпосередньо стосуються лише перебування їхніх дітей у групі дитячого садка».

Чат з батьками та колегами потрібен виключно для інформаційних цілей. Отже, чат повинен бути найбільш схожий на дошку потрібних всім оголошень про дітей групи та роботу з ними. Коли учасник чату вносить будь-яку, навіть позитивну, але з низьким змістовим навантаженням інформацію — це розмиває межі допустимої тематики та форм спілкування в ньому. Тож варто чітко окреслитти, що флуд типу мемів, чарівних відео та посилань з корисними порадами не у справі неприпустимий. Як тільки створюєте чат, одразу пишіть і закріплюйте правила спілкування в ньому. Порушників правил блокуйте.

 

Правила чату групи
• Пишемо лише в справі, коротко, лише текстові повідомлення.
• Перш ніж поставити запитання, гортаємо чат. Можливо, відповідь там уже є.
• Усе найважливіше закріплюється в шапці чату.
• Жодного флуду. Заборонено абстрактні теми, петиції, меми, фото та відео, крім тих, що за внутрішньою потребою групи потрібно викласти на загальний огляд та обговорення батьків.
• Чужих дітей у чаті не обговорюємо.
• Особисте — в особисті повідомлення.
• Конфлікти вирішуємо в особистому спілкуванні, а не в цьому чаті.
• Жодної образливої лексики та розпалювання конфліктів. За порушення цього правила негайно блокуємо учасника.
• Педагог не цілодобово в чаті. Він відповідає на запитання у будні з 8:00 до 8:30 і з 18:00 до 18:30.

Хто поводиться агресивно в батьківських чатах

У будь-якому чаті є користувачі з різним ступенем агресивності, відвертості та залучення. Як правило, складнощі в чаті починаються, коли учасники сильно залучаються до обговорення теми, іноді абсолютно безневинної — наприклад, який подарунок з двох варіантів обрати для дітей на Новий рік, чи треба фотографуватися в дитячому садку. Деякі учасники чату схильні до агресивного спілкування більше за інших — це залежить від психологічного типу людини. Особливо часто схильні до агресії в чаті люди:

  • з високим рівнем егоцентризму. Вони сфокусовані на своїй думці та на бажанні її транслювати, переконані у своїй правоті;
  • схильні до скарг. Це ті, хто постійно висуває нові претензії, звинувачення. Взаємодія з такими людьми завжди непередбачувана: вам можуть приписати думки, яких ви не мали, і представляти вас у хибному світлі.
  • нереалізовані. У людей є енергія та бажання комунікувати, але немає корисної активності.
  • з високою тривожністю. Тривожні батьки намагаються фільтрувати оточення, усунути ризики, щоб захиститися від загрози. Можуть бути дуже наполегливими.
  • особисто зацікавлені, тобто ті, чиї безпосередні інтереси зачіпаються подіями, що відбуваються. Через значне емоційне навантаження вони намагаються винести назовні те, що переживають. Але чат групи дитячого садка — не місце для таких дій.

Для того щоб зменшити можливість конфліктів у месенджерах доцільно створювати чат під конкретне завдання, а потім видаляти. Чати не самоцінні. Система освіти може обійтися без них.

Як педагогу спілкуватися в батьківському чаті

Конфлікти в чатах вирішуються погано. Максимум, на що можна розраховувати при агресії, що її вдасться пригасити в чаті і перенести в офлайн. Але і це завдання можна застосувати тільки до безпосередньої роботи вихователя з дітьми та батьками, а не до соціальних питань. Пам’ятайте: у жодному чаті ніколи носії протилежних поглядів не дійшли єдиної думки. При колосальному вкладі ресурсів можна досягти тимчасової ілюзії єдності. Отже, і витрачати енергію не варто.

У чаті педагог має бути прикладом стилю спілкування. Залишайтеся в професійній позиції: ви — педагог, чат використовуєте у справі. Спілкуйтеся тільки ввічливо, коротко і обговорюйте лише те, що входить у ваші професійні обов’язки. На запитання та повідомлення на теми, що входять до вашої професійної компетентності, відповідайте коротко, ясно, один раз, не піддавайтеся на емоційні провокації. Використовуйте лише діловий тон. Будьте стримані.

Не висловлюйтеся в чаті про політику, релігію, особисте ставлення до коронавірусу та щеплень; не пишіть жодну особисту інформацію про вихованців та сім’ї. Не відповідайте на зміст повідомлень у чаті, які не стосуються ваших обов’язків. Пам’ятайте про свою відповідальність. Ви нікого нічого не навчите, не переконаєте, але можете собі нашкодити.

Не дозволяйте нікому в чаті втягнути вас в емоційну суперечку. Інакше у вас буде постійний скандал у чаті та низька професійна репутація. Поважайте себе як професіонала. Будь-який чат — це простір, де знижується цивілізованість поведінки. Чат створює відчуття відносної безкарності будь-якого висловлювання.

Для того щоб витримати себе в професійних межах і насправді бути прикладом спілкування в чаті, радимо педагогам дотримувати трьох головних правил:

Педагог коректний. Педагог висловлюється одразу у справі, точно і безперечно, діловою мовою. Не флудить, не використовує лайливу лексику, не переходить на особистості.

Педагог зберігає нейтралітет. Педагог визнає наявність проблем, але не вирішує особисті конфлікти в чаті і не афішує бік, який зайняв у конфлікті.

Педагог нормативний. Педагог дотримує встановленого порядку спілкування та поведінки.

Як реагувати на агресію між батьками в чаті

За перших же провісників агресії, коли починається обговорення теми, що не має стосунку до дитячого садка, або хтось висловлює емоційну думку, педагог має одразу нагадати, що чат не призначений для сторонніх тем.

Напишіть, що ви будете змушені видалити чат або блокувати тих, хто ігнорує правила.

Якщо ви не побачили вчасно, наприклад, були з дітьми, коли почався конфлікт, реагуйте зразу, як тільки помітили агресивні записи.

Напишіть, що при всій повазі до думок батьків стосовно важливого для кожного питання ви категорично рекомендуєте припинити таке обговорення в цьому чаті, він для цього не призначений.

Якщо батьки продовжують писати, завдання педагога ускладнюється: треба стримати свої емоції і припинити непотрібне обговорення. Для того щоб стриматися, збільшуйте дистанцію з чатом. Відкладіть телефон подалі, відключіть звук, займіться якоюсь справою, щоб на емоціях не залучитися до дискусії. Дайте вихід емоціям. Якщо є можливість, проговоріть їх, зверніться по підтримку до колеги чи психолога. Якщо не маєте такої можливості і ви наразі з дітьми, використайте якісь вправи, що є для вас ресурсними і які не налякають чи не здивують дітей. Наприклад, повільно подихайте або кілька разів максимально міцно стисніть і розтисніть кулаки.

Якщо в чаті вас не чують, і сварка триває, не терпіть, видаляйте чат. Створюйте його заново та відключіть можливість коментувати ваші повідомлення. Нехай у чаті залишиться лише інформаційна функція. У дитячого садка і вас конкретно немає завдання та можливості бути каналом прийому суспільного резонансу, в освіті і так багато стресових подій.

Взагалі не пишіть у чат, коли там розжарені емоції. Професійний обов’язок педагога — це, зокрема, стриманість. Почекайте, не відповідайте, не лайкайте. Якщо надійшло змістовне запитання, по якому потрібна ваша відповідь, напишіть, коли в чаті вже спокійно і мало повідомлень, причому чітко у справі. Це саме стосується і чатів з колегами.

Як поводитися в чаті з колегами

Робочий чат — тільки для справи. Тому перше правило — не приєднуйтесь до неробочих дискусій у чатах.

Якщо чат вас дуже турбує, збільшує тривогу, дистанціюйтеся фізично та емоційно від чату. Приберіть телефон на деякий час подалі, займіться справою або зробіть щось приємне для себе.

 

Якщо у вашому чаті переважає обговорення питань, які не стосуються виховного процесу, видаліть чат і створіть новий з новими правилами.

Поважайте чужі особисті межі. Якщо ви хочете написати гнівне, тривожне, повчальне повідомлення, зупиніться і запитайте, навіщо ви це робите. Якщо хочете застерегти, навчити, на щось вплинути — ви маєте ілюзії, ваша думка в чаті не вплине на чужу, які б сильні аргументи ви не наводили б. Якщо вас все одно тягне за собою щось писати в чат, це говорить про те, що ви хочете злити емоції. Вам потрібний співрозмовник, однодумець, але не в чаті. Знайдіть ту людину, кому давно довіряєте, і з нею обговоріть свої думки та почуття, не виносьте їх на огляд колег.

Зважайте на соціально-психологічний ефект «фундаментальна помилка каузальної атрибуції». Це когнітивне спотворення, ірраціональна помилка, яку люди в собі не помічають. Коли ми осмислюємо власні рішення та позиції, то пояснюємо їх найкращими якостями та принципами, а для тих, хто дотримується інших поглядів, знаходимо найнижчі мотиви.

Профільний чат педагогів дитячого садка — це простір фахового спілкування, а тому під час спілкування в ньому слід пам’ятати про ділову етику.

  1. Як уникнути конфліктів
  2. Хто поводиться агресивно в батьківських чатах
  3. Як педагогу спілкуватися в батьківському чаті
  4. Як реагувати на агресію між батьками в чаті
  5. Як поводитися в чаті з колегами

Використані джерела:

електронний журнал «Практичний психолог. Дитячий садок»

№12 Грудень 2022 року.

Олена Мойзріст: науковий співробітник Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України. « Ворожнеча в батьківських чатах: реагуємо за правилами»