Розпорядок дня
Дотримання правильного розпорядку дня допоможе підвищити стійкість організму вашої дитини до застуди та грипу . Обов”язковими є проведення ранкової гімнастики,гігієнічних процедур,занять з фізкультури тощо,
Важливим є дотримання санітарно-гігієнічних вимог (чистота,свіже повітря,правильно підібраний одяг дітей удома,на вулиці, заняттях відповідно до погодних умов).
Збалансоване харчування
Важливим чинником в оздоровленні дітей є оптимально збалансоване харчування. Повноцінний раціон має містити достатню кількість усіх необхідних для організму поживних речовин у правильних пропорціях. Так, надмірне вживання білкових продуктів може стати причиною ексудативного діатезу, а нестача білка спричиняє погіршення стану імунітету (уповільнюється утворення захисних білків-глобулінів), зловживання їжею з надмірною кількістю вуглеводів і жирів порушує обмін речовин,сприяє появі зайвої ваги,ослаблює імунітет.
Процедури загартування
Загартування як один з основних засобів профілактики ГРЗ забезпечує стійкість організму до несприятливого впливу фізичних чинників навколишнього середовища – коливань
температури, зміни атмосферного тиску тощо. Дозоване використання процедур загартування допомагає активувати захисні механізми організму. Найпоширенішими природними засобами загартування є свіже повітря й вода.
Вживання фіточаїв
Ефекктивним методом профілактики захворювань органів дихання є вживання рослинних чаїв. Таку профілактику доцільно проводити раз на день протягом місяця, особливо в осінньо-зимовий період, коли збільшується загроза застудних захворювань.
Вживати напої з лікарських рослин (фіточаї) рекомендовано за 20 хвилин до приймання їжі. Фіточаї підвищують захисні функції оганізму, поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту, зменшують запалення. У період епідемії ГРЗ рекомендовано використовувати відвари трав відхаркувальної та протизапальної дії.
Разом із трав”яними відварами можна вживати кисневі коктейлі, до складу яких можуть входити витяжки шипшини, малини, чорної смородини тощо.
Дієвим засобом профілактики ГРЗ є також полоскання горла після сну настоями лікарських трав (ромашки , шавлії, календули, евкаліпту) , часнику (очищує кров,убиває мікроби), розчином солі та йоду.
Дихальна гімнастика
Підвищи імунітет дитячого організму також допоможе дихальна гімнастика. За допомогою спеціальних вправ діти навчаються правильно дихати через ніс, розвиваючи верхнє, середнє та нижнє дихання. Проводять дихальну гімнастику у другій половині дня.
Вітамінізація полівітамінними препаратами
За умов достатнього фінансування дошкільного навчального закладу бажано додатково забезпечити дітей необхідними полівітамінними препаратами. Додаткова видача полівітамінних препаратів рекомендована насамперед дітям з незадовільним соматичним статусом (які відстають у фізичному розвитку, часто або довго хворіють, мають поганий апетит). Полівітаміни бажано давати у пе
ріод сезонних спалахів захворюванності на гострі респіраторні захворювання, зокрема вірусної етіології.
В умовах ускладнення епідемічної ситуації (епідемія грипу, спалахи інших ГРВЗ) додаткову вітамінізацію необхідно проводити з жовтня або раніше – з моменту виникнення загрози розповсюдження захворювань. Інструкцією “№”298/227 рекомендовано такі полівітамінні препарати, як “Гексавіт”, “Ундевіт”, “Ревіт”. Їх видають дітям віком від двох років за призначенням лікаря-педіатра.
Полівітаміни видають дітям під час сніданку чи обіду. Зверніть увагу, що С-вітамінізацію готових страв у цей час не відміняють. Облік видачі полівітамінних препаратів рекомендуємо фіксувати у журналі, форма заповнення якого залежить від того, хто видає дітям полівітаміни,-медична сестра чи вихователь. Журнал обліку видачі полівітамінних препаратів на групи веде медична сестра чи комірник.
Підвищення ефективності вітамінізації
З метою підвищення ефективності вітамінізації необхідно нормалізувати функціональний стан мікробіоценозу організму, особливо у дітей з порушенням функції шлунково-кишкового тракту (гастрити, дискінезії жовчовивідних шляхів, холецистити, панкреатити, ентероколіти тощо). Для цього необхідно включити до раціону кисломолочні напої ( кефір, нарине, ряжанка, йогурти тощо).